HOOKXV WEET KLUS NET NIET TE KLAREN

Door Daan Kloppenburg

Opnieuw genoeg rugbyvertier aan de Rondgang afgelopen weekend. Na het bezoek van de Rotterdamse rugbyclub twee weken geleden was het na een weekendje rust afgelopen zaterdag de beurt aan the Dukes uit ‘s-Hertogenbosch. Zowel het Future team als de Ereklasse hoofdmacht van beide teams kruisten de degens. In vorige treffen waren het met name de mannen uit Brabant die de sterkere partij waren en lag er een zware taak voor de manschappen van trainer Bram Proost om hier verandering in te brengen.

HookXV – Dukes 1

Een spannende encounter voor de Hoekse hoofdmacht afgelopen week, want met het bezoek van RC the Dukes uit ’s-Hertogenbosch komen de nummer 5 en 6 tegenover elkaar te staan.

The Dukes timmeren goed aan de weg. Met een overwinning op RC ’t Gooi 2 weken geleden laten ze zien dat ze de top van Nederland de baas kunnen zijn. HookXV startte sterk en wist al na 5 minuten door een geweldige run van Jens van der Knijff de eerste punten op het bord te zetten (7-0). Maar the Dukes kwamen niet veel later sterk terug en wisten met hun sterke voorwaartsen de Hoekse tryline te tarten en wisten deze uiteindelijk te vinden (7-10). Niet veel later is het opnieuw het woord aan de Bosschenaren als zij met een slimme crosskick hun winger in een scorende positie weten te brengen (7-15). HookXV komt voor rust nog terug tot 10-15, maar net voor het rust signaal zijn het opnieuw de zware Bossche voorwaartsen die zelfs met hulp van hun backline de drive inzetten en niet te stoppen zijn (ruststand 10-22).

De twaalf punten achterstand zouden op basis van vorige wedstrijden geen probleem moeten zijn, want HookXV heeft al vaker laten zien dat zij in de tweede helft het tij kunnen keren en een achterstand in een voorsprong om kunnen buigen. The Dukes gebruiken het wapen van hun zware voorwaartsen echter effectief en als de Hoekse defensie hier in de tweede helft een antwoord op weten, dan maken zij nog zeker kans. Ook voor de thuisploeg komt er een geducht wapen in het veld, want Kevin Lenssen is iemand die met zijn geweldige spelinzicht de tegenstander alle hoeken van het veld kan laten zien. Dit gebeurt al na 10 minuten als Lenssen met een loepzuivere crosskick Bob Duivestein weet te bereiken die vervolgens door twee verdedigers heen snijdt en de bal onder de palen weet te drukken (17-22). Harry Leerentveld weet enkele minuten later met een penalty de marge terug te brengen tot 2 punten en lijken the Hookers zich terug in de wedstrijd te knokken.

Toch willen de Dukes van geen wijken weten en zetten opnieuw punten op het bord door na wederom veel werk van de voorwaartsen een try met bijbehorende conversie te drukken (20-27). Nu er nog 12 minuten op de klok staan gaat de Hoekse formatie op jacht naar de aansluiting en doen zij dat in eerste instantie door een kick op de palen die Kevin Lenssen weet te benutten (23-27). Een geconverteerde try zou de overwinning betekenen en daar komen de Hoekse mannen dichtbij in de buurt, want zij spelen in het slot van de wedstrijd voortdurend op de Bossche helft. Hoewel de Hoekse mannen er een paar keer heel dichtbij zijn lukt het ze uiteindelijk niet om de felbegeerde try te drukken en horen the Dukes uiteindelijk moegestreden het verlossende eindsignaal van de referee.

Heel onfortuinlijk, want de overwinning hing voor HookXV zeker in de slotfase van de wedstrijd in de lucht, dat de eindstand uiteindelijk bleef staan op 23-27 was wrang, maar opnieuw een goed leermoment voor de ploeg van coach Bram Proost.

Hook Futures- Dukes Futures

Waar HookXV opnieuw aan een zwaar seizoen begonnen zijn is het voor de Hoekse Futures eveneens geen “walk in the park” dit jaar. Na twee keer met veel machtsvertoon kampioen te zijn geworden is het dit jaar een ander verhaal en dat is niet zo gek, want het niveau van de Future klasse is niet mis.Toch weren de jonge honden van trainersduo Shereza Pool en Justin van Boven zich dit jaar kranig tussen de “subtoppers” van Nederland, waarvan de aankomende kampioen zich zelfs tussen de elite van de Ereklasse mag scharen.Ook met het bezoek van the Dukes wisten Pool en van Boven dat het niet makkelijk zou gaan worden. Het Bossche team neemt een vierde plaats op de ranglijst in, terwijl de Hoekse rugbyers keurig in het midden van de ranglijst bivakkeren op een 6e plek.

In een heerlijk gelijk opgaande wedstrijd leken de Bosschenaren al vanaf het begin de fysiek sterkere partij en profiteerde daar uiteindelijk goed van. Na 40 minuten strijd waren de bezoekers er tweemaal in geslaagd de Hoekse tryline te veroveren, terwijl the Hookers het slechts met een penalty op de palen moesten doen (3-13).

Na rust kon het dus twee kanten op gaan. The Dukes zouden hun tegenstander verder in hun greep krijgen of de Hoekse Futures zouden het voortouw gaan nemen en zich terugvechten in de wedstrijd. Door het grote aantal overtredingen die the Dukes vervolgens maakten kwam de thuisploeg weer helemaal in de wedstrijd en waren veelvuldig op de Bossche helft te vinden.

De inmiddels bekende veerkracht zorgde ervoor dat de Brabanders, na een penalty op de palen voor de thuisploeg, alle zeilen bij moesten zetten (6-13). The Hookers hielden het hier niet bij, want nu de marge slechts 7 punten was, zou een geconverteerde try in ieder geval een verlies uitsluiten. De jonge Hoekse mannen vochten voor wat ze waard waren, want hun voortdurende pressie bezorgden de Bosschenaren flinke kopzorgen. Uiteindelijk met nog een minuut te spelen was het moment daar dat Mason van der Watt de eer wist te redden en samen met zijn moegestreden voorwaartsen na een onophoudelijke reeks pogingen toch de tryline van the Dukes wist te vinden. Het gelijke spel van 13-13 was dan ook een prima prestatie al moet de Hoekse coachingstaff hebben gedacht dat een overwinning zeker ook tot de mogelijkheden zou hebben behoord, want de reservemacht van RC Hoek van Holland liet prachtig running rugby zien.

Hook Espoirs – RRC 4

Het derde team, oftewel de Espoirs kwamen zondag nog in actie. De ploeg van coach Bas van der Geest beleefd een geweldig seizoen en gaat vier aan kop in de Vierde Klasse Zuid West. Bezoeker RRC 4 behoort niet tot de top van deze competitie en liet het piepjonge team, aangevuld met wat oude Mastodonten, zien dat zij tot de absolute top van deze klasse behoren. Met rust was de stand al 39-0 in het voordeel van de Espoirs. Na rust gooiden ze er nog een schepje bovenop en verdubbelden bijna hun score. Toch wisten de Rotterdammers nog wat terug te doen, maar moest lijdzaam toezien hoe hen een 70-20 nederlaag werd aangedaan.

Aankomend weekend spelen zowel HookXV als de Futures uit tegen RFC Haarlem en zijn de Espoirs tot 10 november vrij.

Foto’s: Max Lumenta