HOEKSE RUGBYERS MAATJE TE KLEIN VOOR STERK RRC

Door Daan Kloppenburg

Het is de Hoekse rugbyers zaterdag niet gelukt om de bezoekende Rotterdamse Rugbyclub met verlies naar huis te sturen. Zowel de Futures als HookXV liepen beide op een kletsnatte Rondgang tegen een nederlaag aan.

HookXV – RRC 1

Er heerst een goede “vibe” binnen de Hoekse selectie en dit zien we terug bij zowel de wedstrijden van HookXV als van de kersverse Futures en Espoirs. Er rustte een zware taak voor HookXV om de huidige koploper van de Ereklasse RRC hun eerste nederlaag van het seizoen te gaan bezorgen. Rotterdam trekt dit seizoen alle registers open en wil met een zeer sterke selectie een serieuze gooi gaan doen naar hun eerste landskampioenschap. Grootste aanwinst is wellicht Wolf van Dijk die na jaren in het buitenland gebivakkeerd te hebben weer terugkeert op het oude nest. Het “kind van de club” is inmiddels één van de uitblinkers van het Nederlands team en iemand waar veel van verwacht wordt aankomend jaar.

De Hoekse formatie ging met geslepen messen het veld in, want verliezen op eigen grond, voor eigen publiek wil niemand. Met de mooie overwinning tegen DIOK nog vers in het geheugen waren zij vastbesloten om het RRC zeer moeilijk te gaan maken. Dat gebeurde eigenlijk al meteen vanaf het startsein, want binnen een split second stonden de Rotterdammers diep in hun eigen 25 meter gebied om een bliksemsnelle Hoekse score te voorkomen. RRC redde het vege lijf door met een penalty en de daaropvolgende succesvolle kick op de palen goed weg te komen (3-0). Daarna ging de Rotterdamse formatie op zoek naar een tegenantwoord en dit duurde eigenlijk best verrassend lang, want HookXV bood goed weerstand.

Toch werd van lieverlede zichtbaar dat het heel moeilijk ging worden om onder de constante druk van de gasten uit te komen. The Hookers kwamen sporadisch terug op de Rotterdamse helft, maar wisten niet door de defensie heen te breken. Na een half uur speeltijd komt RRC dan toch op voorsprong (3-7). Met over en weer aanvallen komt halftime in zicht. In een laatste scrum voor rust is het uiteindelijk toch Wolf van Dijk die met zijn gehele scrum de Hoekse tryline weet te vinden en over te duiken. Met een 3-12 score wordt er gerust.

Na rust sluipen de slordigheden en foutjes er meer in aan Hoekse zijde. Line-outs die niet worden gevangen, maar ook laten ze de bal vaker vallen (de weersomstandigheden hielpen zeker niet mee), waar RRC weer scrumvoordeel uit kan halen. Ook kan HookXV niet optimaal renderen met de nieuwe, gevaarlijke backline, door het ontbreken van fly-half Kevin Lenssen moet center Harry Leerentveldt zijn plaats overnemen. Uiteindelijk is de vuistregel in het rugby dat het team die de minste fouten maakt het meeste kans heeft om de wedstrijd te winnen. Overduidelijk was Rotterdam in deze de partij bij wie het minste fout ging en wisten zij ook de tweede helft naar zich toe te trekken. Na 80 minuten spelen waren de Rotterdammers met een eindstand 3-36 de sterkere ploeg.

Hook Futures – RRC 2

Ook de Futures hadden een lastige opgave tegen de reservemacht van RRC. De jonge honden deden eveneens goede zaken bij DIOK vorige week, maar RRC 2 beschikt over een goed team, die slechts 1 wedstrijd verloren hebben. Ook deze wedstrijd was een zeer gelijk opgaande strijd, waarbij in het begin alleen scores op de palen d.m.v. penalty’s verzilverd werden. Rotterdam werd daarna flink onder druk gezet en waren veelvuldig terug te vinden op hun eigen helft. Het kwam uiteindelijk niet uit de lucht vallen dat de Hook Futures op slag van rust na een mooie break Thijmen de Krom konden lanceren voor de eerste try van de wedstrijd, maar ook de eerste try van Thijmen zelf als senior speler. Met een penalty voor Rotterdam enkele minuten later werd deze opnieuw op de palen benut en ging men de rust in met een (10-9) voorsprong.

Na rust waren het de mannen van RRC die op jacht gingen naar de ultieme score. En dat lukte vrij snel, want het was al na 5 minuten prijs (10-16). Niet veel later herhaalde zij dit en leken de Hook Futures wat uit het veld geslagen. Maar de veerkracht van dit team heeft afgelopen seizoenen laten zien dat je deze jongens nooit kunt afschrijven. Hun fitheid en mentaliteit zijn een gevreesd wapen waarmee ze talloze tegenstanders aan het eind van de wedstrijd de loef afstaken. Toch leek deze opleving te laat te komen en tikte de tijd weg. Met nog 5 minuten te spelen wist de thuisploeg te scoren en probeerde vervolgens de 17-23 achterstand zo snel mogelijk weg te poetsen door een flink slotoffensief in te zetten. Het mocht niet baten en zo wist RRC de winst veilig te stellen.

Hook Espoirs – Thor 2

Zondag was het opnieuw de beurt aan de Espoirs welke vorige week bij de Rotterdamse Studenten een klinkende 75-10 overwinning boekten. Het frivole team van coach Bas van der Geest liet opnieuw zien dat het flink wat in huis heeft. Tegenstander Thor 2 is het seizoen ook zeker niet slecht begonnen, de 66-0 winst tegen RRC 4 vorige week maakte hen een geduchte tegenstander. Na aanvang leek er sprake te zijn van een spannende strijd, maar die was van korte duur. Een half-time score van 39-0 deed de Delftse hoop snel vervliegen. Ook na rust was het gemêleerde gezelschap met piepjonge, maar ook oudere spelers die dit seizoen hun comeback maakten oppermachtig en bepaalde de eindstand overtuigend op 80-10. Opnieuw een monsterscore voor de Espoirs, die hiermee het team zijn waar wel wat verwacht kan gaan worden dit seizoen.

Hookladies/ Rotterdames XV – Oemoemenoe/RCC

Laatste wedstrijd van dit weekend waren de Hoekse dames die dit jaar clusteren met de Rotterdames van RRC. Ingedeeld in de 2de klasse gaan ze een hoger niveau spelen dan afgelopen seizoen. Oemoemenoe/RCC was een maatje de groot voor het kersverse clusterteam en werd in Middelburg verloren met 47-19.

Aankomend weekend hebben zowel HookXV als de Futures vrijaf en mogen zij 12 oktober opnieuw thuis aan de Rondgang aantreden tegen the Dukes uit ‘s-Hertogenbosch.

De Espoirs en de dames komen wel in actie. Eerstgenoemden gaan naar Leiden en spelen daar tegen DIOK 3. Hook/Rotterdames XV komt uit tegen de Brabant Ladies op sportcomplex Duivenstein in Rotterdam.