23 VRAGEN AAN …

Een nieuwe reeks met interviews. Iedere maand stellen we een (oud) speler, Old sucker, vrijwilliger of andere betrokkene bij de club aan je voor.

We beginnen met Marijn Huis, de eerste speler van The Hookers die met Oranje aan het Rugby Europe Championship meedoet.

Interviewer: Leo Verdonk

  1. Hoe oud was je toen je begon met rugbyen?

Ik was 6 jaar, begonnen bij de Turven samen met Tris, Kwint, Kevin en Don.

  1. Wat doe je in het dagelijkse leven,

In het dagelijks leven studeer ik in Durham, Engeland. Ben net klaar met mijn Bachelor in Earth Science en ga na de zomer weer terug naar dezelfde uni voor een Master in Computer Science.

  1. Wat was je eerste rugbyherinnering?

Slootje springen voor de training bij het oude clubhuis, er dan invallen en heel de training koud en zeiknat zijn.

  1. Wie was je rolmodel en waarom?

Brodie Retallick. Fantastische speler, fysiek en veel skills tegelijkertijd. Het voorbeeld dat tweede rijers ook bal spelers kunnen zijn.

  1. Kun je je eerste trainingssessie met Nederland herinneren?

Ja, was een avond training. Was samen met Bo erheen gegaan en we trainden lineouts en leg day in de gym. McNuggets na de training, haha.

  1. Wat eet je voor een grote wedstrijd?

Groot ontbijt dat bestaat uit havermout met noten en fruit en gebakken eieren met spek en kaas. Kleine lunch van meestal pasta, nasi of een broodje. En 2-3 uur voor de wedstrijd eet ik niks meer behalve een kleine snack zoals een mueslireep of banaan.

  1. Beschrijf je perfecte weekend.?

Rugby spelen dan rugby kijken met een goede 3e helft op zaterdag. En dan op zondag veel slapen en eten en even zwemmen of surfen.

  1. Wat is een typische dag van een rugbyspeler?

Voor mij is dat vaak gym vroeg in de ochtend. Dan groot ontbijten en snel door naar college. Heel de dag in de boeken en in de avond van 5-7 trainen. Daarna met mijn huisgenoten eten en ’s avonds chillen. Beetje tv kijken of spelletjes spelen.

  1. Breng je tijd door met teamgenoten?

In Durham heel veel, ik woon zelfs met een paar. En met Nederland redelijk veel want we trainen veel, maar buiten de trainingen zie ik ze niet zo vaak. In trainingsweekenden bouw je wel een goede band op en met wedstrijden spelen al helemaal.

  1. Wat zou je doen als je geen rugby zou spelen?

Dan zou ik ook gewoon studeren en me daar wat meer op focussen. Qua sport zou ik denk ook surfen met iets van crossfit erbij.

  1. Hoe ga je om met zenuwen bij het vertegenwoordigen van je land?

Ik luister een beetje muziek en laat me een beetje afleiden door met mijn teamgenoten te socialiseren. Daarnaast steun ik op gasten met meer ervaring en praat mezelf moed in.

  1. Is er nog iets dat je doet om je hoofd leeg te maken voor een grote wedstrijd?

Niet iets specifieks. Een paar keer goed ademen en wat muziek in de kleedkamer. Ik visualiseer vaak wel de eerste lineout, tackle en carry vlak voordat we het veld opgaan. Probeer snel in de wedstrijd te komen door vroeg het fysieke contact op te zoeken met een tackle of een cleanout.

  1. Hoe ga je om met het verliezen van een grote wedstrijd?

Voel me vaak wel een paar dagen klote, maar kan het wel goed relativeren. Na een tijdje kijk ik dan ook graag de wedstrijd terug om ervan te leren en te verbeteren. Ook helpt het vaak om een paar biertjes te drinken met de teamgenoten en coaches om wat stoom af te blazen.

  1. Heeft verliezen je een betere speler gemaakt?

Absoluut, ik haat verliezen, maar het gebeurt natuurlijk wel. Ik gebruik dan dat gevoel en zet het om in motivatie om nog harder te trainer, nog beter voorbereid te zijn.

  1. Wat was je hoogtepunt in je carrière?

Winnen van België was echt fantastisch. Daardoor spelen we nu in de Championship en gaan we tegen serieuze tegenstanders spelen op het hoogst haalbare niveau van Europa. Maar om vorig jaar, net voor Covid, met Durham kampioen van Engeland te worden in de BUCS Super Rugby competitie was ook echt geweldig. We waren dat seizoen ervoor nog underdogs, en dat jaar hadden we maar twee wedstrijden verloren.

  1. Welke tip zou je een jongere geven die op zoek is naar succes?

Werk harder dan de rest, ook als niemand kijkt.

  1. Welke drie eigenschappen heb je nodig om de beste te worden in je spel?

Mentaal sterk zijn, doorzettingsvermogen en een lust om constant te verbeteren.

  1. Hoe bereid je je mentaal voor op wedstrijden?

Ik lees door het gameplan en bekijk de clips voor de wedstrijd nog een keertje. Probeer goed uitgerust te zijn en ik houd het luchtig tot vlak voor de wedstrijd.

  1. Hoe ga je om met druk in grote wedstrijden?

Ik vertrouw op mijn teamgenoten en de voorbereidingen die we hebben gedaan. Ik probeer mijn gedachte rustig te houden en zeg tegen mezelf dat ik het vaker gedaan heb en dat ik het kan.

  1. Wat is het volgende doel in je rugbycarrière?

Met Durham weer kampioen worden en met Nederland de Championship winnen.

  1. De wedstrijd tegen Georgië zal een grote uitdaging worden, hoe werk je daarnaartoe, je gaat tegen full-profs spelen.

Ja, ze zijn profs maar wij zijn voor een reden in de Championship. Ik laat me daar niet zo door gek maken. Het is een eer om mezelf tegen zulke spelers te kunnen testen, maar ze blijven mensen en als we ze hard tackelen gaan ze ook neer.

  1. Wat is je favoriete Speler internationaal?

Op mijn positie denk ik Peter-Steph du Toit hij heeft een enorme workrate en is een bijzonder fysieke speler.

  1. Wie is je favoriete speler nationaal?

Bartje Wierenga, we woonden samen in Nieuw-Zeeland en hij is een fantastische rugbyer. Hij is zo erg gegroeid en hij kan heel ver komen.

Foto: Dennis van de Sande

Zaterdag 26 juni speelt Marijn met Nederland tegen Georgië. Kick-Off 15:00 uur.(https://www.rugbyeurope.eu/competitions/championship-2021/georgia-v-netherlands/)

Scroll naar boven