RUGBYERS OPNIEUW HARD ONDERUIT

Door Daan Kloppenburg

Het verblijf in de kampioenspoule van de Ereklasse is vooralsnog geen pretje voor de Hoekse rugbyers. De 6 sterkste teams van Nederland gunnen elkaar geen duimbreed als het erom gaat wie met de landstitel aan de haal mag gaan. RC Hoek van Holland ging afgelopen zaterdag op bezoek bij RC Eemland in Amersfoort. Ook hier wachtte hen een zeer zware opgave, want Eemland staat al jaren aan de Nederlandse rugbytop. De wens om het landskampioenschap te prolongeren kan eerder als een harde doelstelling beschouwd worden dan een hoopvolle verwachting. De ploeg van coach Mitch McGahan draait op volle toeren. McGahan, ooit zelf speler van Eemland, is vorig jaar vanuit Engeland weer naar Nederland gekomen en heeft zich in de regio Birmingham na zijn actieve spelersloopbaan ontpopt als succesvol coach met mooie successen.

De Hoekse mannen konden hun borst dus nat maken, want meteen na het fluitsignaal stormden de Eemlanders uit de blokken. Met nog geen drie minuten op de klok wisten zij, door een slimme crosskick, de eerste punten op het bord te zetten. Weliswaar kwam Zuid Afrikaan Eugene Bosman niet veel later heel dicht bij de Amersfoortse tryline, tot scoren kwam hij niet. De twee gele kaarten die daarna aan beide kanten vielen zorgen voor iets meer ruimte, maar deze werd het best door de gastheer benut. Met maar liefst 5 tries waren zij The Hookers eigenlijk voor rust al de baas. Tot overmaat van ramp ontving nummer 8, Stijn Drenkelford, iets voor het rustsignaal zijn tweede gele kaart van scheidsrechter Maaijen, vanwege het maken van een slaande beweging en kon hiermee de stralen van de warme Amersfoortse douche gaan voelen. Voor de rest van het team was dit natuurlijk een koude douche, want Eemland had met deze opsteker het plan om na rust (ruststand 33-0) de stand gedecideerd verder uit te bouwen.

Na de pauze waren het warempel The Hookers die het vuur wisten te vinden. Een zeldzaam gewonnen eigen line-out was de basis voor een mooie aanval waaruit Mariano Cosimi uiteindelijk wist te scoren. Het leek nu de goede kant op te gaan voor het team van Glenn Vertongen, maar een tegenscore volgde niet veel later (40-5). Hoewel The Hookers nog bij vlagen mooi aanvallend spel lieten zien waren het de Amersfoorters die hun kansen echt efficiënt wisten te benutten. Ze liepen zo uit naar de verdiende eindstand van 52-5.

Opnieuw een flink pak slaag voor de mannen van het brede strand, maar op dit niveau moeten alle spelfacetten goed beheerst worden en Eemland was vandaag duidelijk de ploeg die dit beter onder de knie had.

Met een weekje rust mag RC Hoek van Holland over twee weken wederom richting ’t Gooi als zij daar de gelijknamige rugbyclub in Naarden mogen bezoeken. De Espoirs en dames komen pas 3 maart weer in actie.

Ereklasse 2023-2024 Champions Poule

PosTeamGWPnt
11060
21053
31049
41048
51025
61020
Scroll naar boven