DROOMWEEKEND VOOR HOEKSE RUGBYERS

Door Daan Kloppenburg

Sommige weekenden worden niet snel vergeten en het weekend van 9 maart 2024 gaat daar zeker bij horen. Met liefst drie thuiswedstrijden stond het afgelopen weekend bol van de rugbyactiviteiten aan de Rondgang. Met goed weer, met name de zaterdag was heerlijk zonnig, leken alle ingrediënten aanwezig voor een heerlijk rugbyweekeinde.

Op zaterdag werd de spits afgebeten met een heuse derby tussen HOOKXV en RRC. RRC beleeft een geweldig mooi seizoen en gooit hoge ogen als het gaat om de greep naar de landstitel. The Hookers hebben in de Champions poule nog geen wedstrijd gewonnen en smachten naar een eerste winstpartij. Je zou bij voorbaat niet zeggen dat dit een uitgesproken mogelijkheid zou zijn, maar de wonderen zijn de rugbywereld nog niet uit en bepaalde ingewijden zinspeelden zelfs op een stunt

Foto: Hans Krommenhoek

Het team van coach Glenn Vertongen kwam goed uit de startblokken en de eerste tests in scrums en line-outs werden goed doorstaan. RRC werd behoorlijk achteruitgezet in de eerste scrums, iets waar zij flink op getraind hadden afgelopen week, maar blijkbaar tevergeefs. Met aanvallen over en weer leek de wedstrijd gelijk op te gaan, maar wie goed keek zag dat de Hoekse mannen er zeer gebrand op waren om deze wedstrijd in hun voordeel te gaan beslissen. Een prima gewonnen line-out 5 meter van de Rotterdamse tryline vandaan werd zoals zo vaak dit seizoen met een collectief samenspel vakkundig over de lijn gedrukt (7-0). Niet veel later volgde nog een Hoekse score door een geweldige interceptie van Siebe Voogd, die na de bal uit een Rotterdamse aanval onderschept te hebben deze met een geweldige spurt naar de andere kant van het veld bracht en zodoende opnieuw de Rotterdammers op de knieën dwong. Sander Doria benutte opnieuw de conversie en was de stand 14-0.

Foto: Hans Krommenhoek

Nu was het woord aan de Rotterdammers, want ondanks deze tegenslagen leken ze vastbesloten om iets terug te gaan doen. Hun snelle backline wordt als één van de beste van Nederland beschouwd, dus hier creëerde zij de dreiging. Op slag van rust kwam de eerste score en net na de pauze sloegen zij opnieuw toe en knokten zij zich terug in de wedstrijd. Maar de thuisploeg was duidelijk niet van plan om opnieuw het onderspit te gaan delven net als 2,5 maand geleden in Rotterdam. Ze vochten voor wat ze waard waren en dat werd uiteindelijk beloond door een prachtige try van Argentijn Mariano Cosimi die de stand samen met conversie van Sander Doria op 21-12 bracht.

Met nog 15 minuten te spelen werd het nog heel spannend toen respectievelijk Nummer 8 Stijn Drenkelford en Prop Francois Staples tegen een gele en rode kaart aanliepen. Met dertien man ging het niet meevallen om de wedstrijd tot een goed einde te brengen, maar de mannen uit de Maasstad wisten het voordeel niet uit te buiten, wat heel opmerkelijk, maar te gelijker tijd ook heel veelzeggend was. Ze hadden gewoon hun dag niet en maakte tactisch niet de juiste beslissingen. Met twee penalty’s voor de thuisploeg liepen ze verder uit naar 27-12 en leek een overwinning binnen handbereik. Een laatste stuiptrekking van RRC resulteerde in de eindstand van 27-19. Een geweldige prestatie van HOOKXV die hiermee hopelijk hernieuwde krachten hebben gewonnen om meer wedstrijden in de Champions poule naar zich toe te gaan trekken.

Foto: Hans Krommenhoek

HOOKXV LADIES

Op zondag was het eerst de beurt aan de vrouwen, oftewel de Hookladies, die tegen RUS 2 niet de sterkste tegenstander uit de competitie zouden treffen. Je weet het echter nooit met dit soort teams, want er kunnen makkelijk speelsters van het eerste worden uitgewisseld en dan verschuiven de krachtsverhoudingen direct. De Hookladies leken net als vorige week opnieuw tegen een nederlaag aan te lopen toen het met nog 15 minuten op de klok 20-31 voor de bezoekers stond. Ze kwamen knap terug tot 30-31 en leek de referee met de fluit in de mond de wedstrijd te beëindigen toen hij toch nog een penalty in het voordeel van de Hoekse dames zag. Na enig beraad leek een lastige kick op de palen de enige manier om de wedstrijd in hun voordeel te beslissen. Celine van Kampen die de gehele wedstrijd nog niet succesvol was met de voet besloot in een ultieme poging de overwinning binnen te slepen. Met ingehouden adem keek het hele team toe hoe zij koelbloedig het ovaal tussen de palen door joeg wat gevolgd werd door een oorverdovende ontlading. De eindstand van 33-31 gaat de geschiedenisboeken in als één van de mooiste comebacks van het damesteam ooit.

ESPOIRS

Wie nog nagels over had zou deze niet veel later alsnog op gaan kluiven toen de Espoirs hun zeer belangrijke wedstrijd tegen koploper Obelix moesten afwerken. De Nijmeegse studenten beschikken over een sterk gevarieerd team. Studententeams staan bekend om hun grote solidariteit en zijn daardoor vaak erg taai om tegen te spelen en geven niet snel op. De laatste wedstrijd van een vooralsnog succesvol weekend werd dan ook allesbehalve een walk-over. De kemphanen wisten de eerste aanvallen goed te orkestreren alleen leidde het aan beide zijde tot niets. De Espoirs opende uiteindelijk het bal en scoorde in de hoek van het veld. Evenals HOOKXV volgde een tweede score niet veel later en leek de jonge thuisploeg de wedstrijd in handen te hebben. Maar die schijn bedroog echter, want ook de Nijmegenaren bleken over veel meer veerkracht te beschikken dan gedacht en trokken met rust de voorsprong naar zich toe (14-17).

Na rust gooiden ze er zelfs nog een schepje bovenop en liepen ze verder uit naar 14-24. Het werd nu wel heel penibel voor de jonge Espoirs, want hun veldwerk en discipline liet gedurende deze periode sterk te wensen over. Zouden ze zo verder aan kabbelen, dan zou Obelix net gemak de wedstrijd op ervaring uit kunnen spelen. Tot overmaat van ramp kreeg Sem Meershoek na een gevaarlijke tackle ook nog een rode kaart gepresenteerd. Het was nu echt erop of eronder. Tot grote verbazing waren het toch de Nijmegenaren die penalty op penalty stapelden, iets wat het Hoekse vertrouwen in zijn geheel ten goede kwam en wat ze hierdoor ineens diep op de helft van gasten bracht. 10 meter voor de Nijmeegse tryline pakte Guus Henkes de bal uit een ruck baande zich heel knap een weg door 4 verdedigers heen en dook over de lijn (21-24).

Zou het slotakkoord dan toch nog voor een verrassing gaan zorgen?? Met een volledig hersteld moraal leken The Hookers vastbesloten om dit huzarenstukje nogmaals te gaan herhalen, maar moesten daarvoor eerst weer op de helft van de studenten komen. Na een kleine omweg lukte dit en was het een kwestie van balbezit houden om vervolgens een gat in de Nijmeegse defensie te gaan vinden. Deze viel aan de linkerkant en was het Tristan Roeleveld die de winning try scoorde. Scheidsrechter van der Aart hield het hierna meteen voor gezien, want de officiële speeltijd zat erop.

De winst van 26-24 brengt de Espoirs hiermee 1 punt onder Obelix en RC Aachen maar hebben de mannen van RC Hoek van Holland nog wel een wedstrijd te goed en dus mogelijk 5 punten extra. Met het uitschakelen van de koploper ligt de weg naar de top open, maar komen er nog enkele lastige wedstrijden.

Aankomende week is het Eerste team vrij en moeten de Espoirs uit tegen de Delftse studenten van Thor. The Hookladies komen pas 24 maart weer in actie.

Scroll naar boven