VETERANEN BUNDELEN KRACHTEN

Door Daan Kloppenburg

Ook afgelopen zaterdag was het net als de weekenden ervoor weer een drukke boel bij RC Hoek van Holland. De invulling van zaterdag was drieledig en de evenementen liepen naadloos in elkaar over. Het mooie weer was daarbij natuurlijk een extra opsteker, want hierdoor speelden alle activiteiten zich buiten op het ruime terras af.

Colts wedstrijd tegen Nuneaton RFC
Rond Pasen doen altijd veel Engelse teams het Europese continent aan om op tour te gaan. Nederland is uiteraard populair, omdat het gewoon lekker dichtbij is. En als we daarbij verder inzoomen kunnen de Engelsen niet dichterbij komen dan Hoek van Holland. En zo besloot ook Nuneaton RFC met hun 18/19-jarige spelers onze club te bezoeken. Tours kenmerken zich vaak doordat er een thema is benoemd. Ook als de Hoekse rugbyers op tour gaan, dan is er vaak een thema waar iedereen zich aan moet houden. Overtreding van de regels worden vaak genoteerd en afgehandeld in ludieke strafzaken met rechters, strafpleiters en advocaten. Het is vaak een highlight van de tour, want de straffen zijn eigenlijk alleen maar bedoeld tot vermaak van de groep en het bevorderen van de teamgeest.

Romeinen
De jongemannen van Nuneaton RFC kwamen uitgedost als Romeinen compleet met strijdwagen het clubterrein opgelopen, het thema liet zich snel raden.Er volgde daarna een spannende wedstrijd waarbij de bezoekers in een vroeg stadium hun tegenstander leken te gaan overlopen. The Hookers herpakten zich en zorgden ervoor dat met nog 20 minuten te spelen er een gelijke stand van 12-12 was. Ahmet Onalan besliste de wedstrijd na een geweldige run en pakte de thuisploeg toch de winst in een vermakelijke wedstrijd (19-12). Hierna vloeide het bier rijkelijk, want ook dat was natuurlijk een voorname reden dat de Engelsen de oversteek naar de Lage Landen hadden gemaakt.

Doorstart Old Suckers
Inmiddels had al een behoorlijke schare aan oud-spelers zich verzameld, want deze dag stond aanvankelijk in het teken van de officiële doorstart van de Old Suckers, de gepensioneerde Hoekse rugbyers van weleer die in 5 decennia hun club naar het hoogste Nederlandse rugbyniveau hebben weten te brengen.

Speciaal moment was daarbij dat een aantal mannen van het allereerste uur hierbij het predicaat ‘Honorary Veteran” of “Ere-Veteraan” opgespeld kregen. Jan van Burg, Ron Groeneweg, Jos Moonen, John Copier en Hans Krommenhoek zijn na bijna 50 jaar nog geregeld op de club te vinden en allen hebben door de jaren heen ook na hun actieve rugbycarrière de club op allerlei manieren geholpen. Verder is de doelstelling van het Old Suckers genootschap om 2 keer per jaar een evenement te organiseren, om zodoende de connectie met elkaar te blijven houden en ook nieuwe veteranen (één van de voorwaarden is het bereiken van de 35-jarige leeftijd) door de loop van de tijd heen te verwelkomen.

“Honorary Veterans” of “Ere-Veteranen” Ron Groeneweg, John Copier en Jos Moonen

Oude Meesters
De organisatie van de Old Suckers had juist deze dag als doorstart in gedachte, want er stond een Oude Meesters treffen gepland op deze dag. De Oude Meesters uit de regio zijn nog spelende veteranen die elkaar een paar keer per jaar bij de diverse clubs in Zuid-Holland zoals o.a. RC Voorburg, RC Delft, de Rotterdamse Rugbyclub, De Eilanders en RC Gouda ontmoeten. Social rugby staat op het programma met vaak aansluitend een BBQ en het nodige gerstenat.

Lowlanders
Primeur op dit Oude Meesters treffen was de komst van de Amsterdamse Lowlanders. Deze groep homoseksuele mannen speelt in eerste instantie allen individueel in de Nederlandse competitie, maar komen bij events als deze, maar ook op andere toernooien in binnen- en buitenland als gelegenheidsteam bij elkaar. Wie denkt dat er in de machowereld als het rugby weinig acceptatie zal zijn voor anders geaarde mensen komt bedrogen uit. Al sinds jaar en dag zijn lesbiennes zeer sterk vertegenwoordigt in het damesrugby, in sommige teams hebben zij soms zelfs de overhand. Ook bij de mannen wordt, in tegenstelling tot bijvoorbeeld het voetbal, hier in zijn geheel niet moeilijk over gedaan. Zelfs op internationaal niveau voelen spelers zich niet geremd om voor hun geaardheid uit te komen. Dit komt waarschijnlijk omdat rugby sowieso al geen onderscheid maakt tussen bijvoorbeeld kleur, afkomst, ras en lichaamsbouw. Ook de geaardheid is ondergeschikt aan je prestaties en het lef dat je hebt om een rugbyveld te betreden, ook hier is respect het toverwoord.

Lowlanders trainer Eddie Broeke, zelf voormalig Ereklasse speler bij RC Hilversum en een boom van een kerel grapte; “Je zou het bijna niet geloven, maar wij kunnen ons prima staande houden tussen de “echte mannen”. Het was een zeer succesvolle avond met veel lovende woorden van zowel de Engelse Romeinen als de Veteranen uit de regio. Ze vinden onze club een fantastisch gastvrije maar ook sfeervolle accommodatie en komen graag nog een keer terug.

Foto: Ivo Groeneveld

Kampioenschap binnen handbereik
Op zondag stond er nog wel een competitiewedstrijd op het programma. De succesvolle Espoirs hadden een belangrijke uitwedstrijd in Den Bosch tegen the Dukes. The Dukes staan met 1 competitiepunt onder de Espoirs en kunnen het de Hoekse mannen nog erg lastig gaan maken. Na deze inhaalwedstrijd zou de gehele competitie weer rechtgetrokken worden en hebben alle teams 8 wedstrijden gespeeld. Het team van coach Shereza Pool schoot goed uit de startblokken na 20 minuten zette zij de eerste punten op het bord. The Dukes kwamen nog terug voor rust (7-8), maar na rust waren het de Hoekse mannen die steeds verder uitliepen en uiteindelijk de wedstrijd met 7-27 naar zich toe trokken. Met het belangrijke bonuspunt nemen zij opnieuw de leiding in de Tweede Klasse Zuid.

Volgende week staat opnieuw een duel met The Dukes op het programma, maar nu thuis in Hoek van Holland. We mogen niet te ver op de feiten vooruitlopen, maar als er volgende week gewonnen wordt, dan kunnen de jeugdige Espoirs het kampioenschap bijna niet meer ontlopen. Zover is het zoals gezegd nog niet en belooft het vooralsnog een heel spannend einde van de competitie te worden.

HOOKXV
Zaterdag speelt HOOKXV thuis tegen RC Eemland. De kick-off is 15:00 uur.

Scroll naar boven